April 2019

“Ons huis stond binnen een week”

Martin van Lieshout woont met zijn vrouw en zoon van dertien jaar aan Reijerslant in de Straatjes. Hun Scandinavische huis valt op in de wijk. Het is geheel van hout en in een mooie grijsblauwe kleur geschilderd. “Het is supercomfortabel, we zijn er helemaal verliefd op geworden.”

Martin en zijn vrouw woonden voorheen in Beverwijk, maar wilden graag rustiger en landelijker wonen. “We kenden deze regio al. Het is een mooi, waterrijk gebied en we houden van varen.” Het stel had eerst naar bestaande huizen gekeken, omdat een geschikte kavel vinden volgens hen niet zo eenvoudig is. “Het bouwen van een eigen huis trok ons altijd al aan, maar je moet ook een beetje geluk hebben dat je een mooie en betaalbare kavel kunt vinden. En die vonden we hier.”
Hoe kwam het stel uit bij een Scandinavische woning? “Een vriend van mij woont ook in een houten huis en was daarover heel enthousiast. Ons huis is in Noorwegen gebouwd en in losse delen naar Nederland gebracht. Het huis is prefab en stond binnen een week. Binnen drie maanden was het ook aan de binnenkant gereed. We hebben het geheel naar eigen wens kunnen indelen. We hebben allebei een bedrijfje aan huis en dat hebben we goed kunnen inpassen.”

Veel comfort
Het huis is geheel van hout, alleen de vloer is van beton. Een houten huis heeft veel voordelen, vindt Martin. “Een houten huis geeft veel comfort, heeft een goed binnenklimaat en zorgt voor goede akoestiek. De wanden zijn goed geïsoleerd met steenwol, eigenlijk leef je in een dekbed. Het vergt wellicht wat meer onderhoud, maar je moet zorgen voor goede verf. Daarop moet je niet bezuinigen.” Niet alles liep helemaal top, aldus Martin. “Het was best veel gedoe met allerlei nutsinstanties, maar als je er eenmaal woont, ben je dat ook weer snel vergeten.” Hij hielp zelf ook enthousiast mee met de bouw. “Rabatdelen plaatsen, dakpannen en vloer leggen, schilderen, heel leuk om zelf mee te bouwen aan je eigen huis. Nog sterker: ik heb er zelfs mijn vak van gemaakt. Ik verkoop nu zelf deze woningen in Noord-Holland. Op dit moment heb ik al drie aanvragen lopen en na de bouwvak gaat waarschijnlijk het eerste project lopen. Heel spannend.”

colofon

Colofon Nieuwsbrief Westerdel is een uitgave van gemeente Langedijk. Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunt u geen rechten ontlenen.